Payroll: een verstandige keus voor de horeca ondernemer

Veel bedrijven in de horeca werken reeds met een payrollsysteem. Zo kan de horeca ondernemer haar personeel flexibel inzetten. De werknemers zijn dan in loondienst van het payrollbedrijf in plaats van bij de werkgever. De werkgever kan echter wel ten alle tijden haar medewerkers zelf in dienst nemen. Maar is er geen maximale of minimale tijd gebonden aan hoelang een medewerker op een externe payroll mag staan. Het bedrijf bepaalt zelf of de medewerker een maand of vijf jaar bij een payrollonderneming wordt ondergebracht. De rechten die u met payroll services opbouwt zijn wel vergelijkbaar met een direct dienstverband. Het werken met een payrollconstructie heeft nog veel meer voordelen. U hoeft als werkgever niet door te betalen bij ziekte van een werknemer, u hoeft geen rekening te houden met ziek- en herstelmeldingen, u hoeft geen aangifte te doen van loonbelasting. U hebt geen aansluiting met de ARBO dienst, uw kosten zijn direct allemaal inzichtelijk en overzichtelijk en wanneer u een vraag heeft kunt u altijd bij het payrollbedrijf terecht, net als uw personeel overigens. Twijfel dus niet langer en ga in zee met een payrollbedrijf en zorg ervoor dat u meer tijd overhoudt en dit kunt investeren in uw bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>